Såkalender - MAI

Såkalender - MAI

Mai – dette kan du så og dyrke

Mai – dette kan du så og dyrke

Endelig! Sol, varme og spirende knopper. Nå er våren her for alvor, og du kan så mengder av grønt rett ned i potter og bed. Om du vil høste masse i sommer, bør du få så mye som mulig ned i jorden nå.

SÅKALENDER – MAI

Når frosten slipper og jorden legger seg, er det på tide å så mengder av blomster og grønnsaker. Dette er også tiden for å få satt setteløk og poteter som kan høstes senere. Gulrøtter, salat, rødbeter og mye annet kan nå sås ute uten å forkultivere frøene innendørs først. Og mye av det du har forkultivert inne, kan nå plantes ut. Men vent en måned eller to til med de plantene som er aller mest følsomme for kulde, som for eksempel melon, paprika og chili. 

Vær klar over at tidspunktene for når planter bør plantes ut varierer avhengig av hvilken herdighetssone du bor i, og ta alltid hensyn til været – fortsatt kan det snike seg inn en frostnatt eller to. 

Når tiden er inne for plante ut, så husk at unge, små planter som har vokst inne – selv de mest herdige – trenger å vennes til utelivet forsiktig og gradvis. Dette kalles avherding. Bruk gjerne en fiberduk i begynnelsen, for å gi beskyttelse til plantene og gjøre temperaturen jevnere.

Planter du kan så ute i mai

 • Spinat
 • Rødbeter og andre beter
 • Gulrøtter
 • Pipeløk
 • Bønner
  Frø av bønner går det bra å så nå, men vent litt til med å sette ferdige planter ut.
 • Erter
 • Poteter
 • Setteløk
  Sats på varmebehandlet setteløk, så har du større sjanse for stor innhøsting.
 • Salat
 • Dahlia
  I slutten av mai eller begynnelsen av juni, når faren for nattefrost med sikkerhet er over, er det på tide å sette ut forkultiverte Dahlia. Er du usikker på om været holder? Vent litt til! Dahlia er veldig følsom for frost.
 • Sommerblomster 
  For eksempel blomkarse, sinnia, kornvalmue, pyntekorg og sommerpoppelrose.

 

   

Plant ut forkultiverte planter

Hvis du har forkultivert planter inne, kan du sette ut de mest herdige etter at du har avherdet dem. Å avherde plantene betyr at du forsiktig venner plantene til å leve ute ved å la dem være ute kun på dagtid i en ukes tid før du planter dem ut for godt.

De fleste plantene som er forkultivert inne må imidlertid vente enda en liten stund før de kan plantes ut. Plantene som trenger mest varme, som bønner, agurk og squash, må holdes inne lengst – helt til sommeren er her for fullt med sine 20 varmegrader.

Forkultiver inne

Ofte kan det være lurt å forkultivere planter som sneglene er glade i. Plantene har bedre sjanse til å gå fri fra sneglene om de plantes ut som større planter, enn om de springer opp av bakken små og spede.

Hvis du løpende forkultiverer salat og annet bladgrønt, har du dessuten nye småplanter å sette ut etter hvert som du høster og får plass i bed og plantekasser ute.

Hvis du vil dyrke velduftene blomstererter, er mai måneden du bør sette i gang. 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Tilbake til bloggen