Såkalender - MARS

Såkalender - MARS

Mars – dette kan du så og dyrke


Regn, snøslaps eller vakker puddersnø? Marsværet svinger ofte mye. Heldigvis går det likevel an å tjuvstarte våren, for når lyset vender tilbake er det på tide å sette frø i jorden.

SÅKALENDER – MARS

Mars er høytid for forkultivering, men allerede nå går det også an å så visse planter utendørs for en tidlig start til våren.

Forkultiver inne i mars

Tomater, mais, poteter og sommerblomster er typiske frø som har godt av å komme i jorden i denne første vårmåneden.

 

Tomater og tomatillo

Både tomater og den syrlige slektningen tomatillo er perfekte å forkultivere inne i mars. De er lekende lette å få fart på, og det finnes mange morsomme tomatfrø å velge mellom. Hva med å dyrke sorte, lilla eller stripete tomater i år?

Så frøene i næringsfattig såjord, og sørg for at plantene får mellom 20–25 grader og bra med sollys. Et vindu mot sør kan være nok, men de mest stabile og lubne plantene får du om du sper på med plantebelysning. Cirka tre uker etter at du har sådd, kan du forsiktig begynne å tilsette næring til plantene, og ettersom de vokser seg større kan du plante om i større potter.

 

Mais

Mais elsker varme og vil gjerne sås inne i mars. Du kan velge mellom flere ulike typer mais, som sukkermais, melmais og popcornmais, men hold deg til én sort om gangen på samme plass, hvis ikke kan de krysspollinere hverandre. Når maisen senere skal plantes ut, plantes de i grupper, slik at de kan vindpollinere hverandre.

 

Poteter

Om du vil ha en tidlig potetavling på sommeren, er mars en utmerket måned å starte på. Du kan dyrke poteter på flere måter, for eksempel ved å plante settepoteter i potter eller legge dem oppå et lag med jord i et større kar. Fordelen med sistnevnte metode er at du får plass til flere, ulempen er at røttene kan vikle seg inn i hverandre før du rekker å plante potetplantene ut. Uansett hvilken metode du velger, vil potetplantene ha de lyst og svalt, hvis det blir for mørkt har plantene lett for å bli lange og spinkle – de bruker all kraften på å strekke seg etter det lyset som er.

Sommerblomster

Du kan absolutt tenke på sommerens blomster allerede i mars. Forkultiver de som trenger det inne, og bestill frøene du vil dyrke i år. Når tiden kommer, er du klar til å sette i gang.

Mars er også tiden for å vekke dahliaknoller og pelargonia fra vinterdvalen. Plant ut dahlia-knollene i potter med ny jord, og plant om pelargoniaene før du setter dem i lyset.

Så ute i mars

Allerede i mars er det mulig å dyrke noen typer grønt i potter og plantekasser, slik at du får en tidlig start på våren.

Topp 5 planter å så ute i mars

  • Vinterportulakk
  • Salat
  • Vintersalat
  • Spinat
  • Ruccola


Hvis kulden fortsatt er stabil, kan du fortsette med vintersåing i plastkasser eller på friland.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Tilbake til bloggen