Såkalender JULI

Såkalender JULI

Juli – dette kan du så og dyrke

Endelig sommer! Husk å nyte den mens du kan, og plant ut alt du har – for nå er det varmt både i jorden og hagen.

SÅKALENDER – JULI

I juli er både luften og jorden varm de fleste steder i landet, og du kan så og plante det meste denne måneden, bortsett fra planter som krever kulde for å spire og planter som bruker så lang tid på å utvikle seg at de må forkultiveres tidligere på året.  

Grønnsaker du kan så på friland i juli

  • Hurtigvoksende rotfrukter
  • Ruccola
  • Reddiker
  • Erter og bønner 
  • Asiatiske grønnsaker

   

I juli kan du også så mange av de tidlige vårplantene på nytt, slik at du kan høste igjen om en stund. Prøv for eksempel med sennepskål, dill og asiatiske grønnsaker, de vokser fort og forlenger innhøstingen.  

Hurtigvoksende sommerblomster er det fortsatt fint å så på friland i juli. Og du kan med fordel også tenke på neste sommer nå, ved å så stauder og toårige planter.

 

Plant ut forkultiverte planter

Hvis du har sådd og forkultivert planter inne, kan de plantes ut i jorden fortløpende etter hvert som du høster og det blir plass. Kanskje har du små planter av brokkoli, rødbeter, grønnkål eller mainepe som venter på å komme ut?

Del planter og ta stiklinger 

Juli er også en super måned for å skaffe seg flere planter av de du allerede har. Du kan for eksempel dele jordbærplantene og ta stiklinger av andre planter du vil ha flere av.

 

Høst ofte og riktig 

En del tidlige grønnsaker, bær og krydder blir klare for innhøsting i juli. I de varmeste delene av landet kan til og med hvitløken stå klar mot slutten av måneden. Nå kan du bygge opp et lager for høsten og vinteren og samtidig passe på å fylle tomrommene som oppstår når du høster.  

En del krydderplanter har godt av å bli klippet regelmessig, slik at de ikke går i blomst. Rekker de å gå i blomst, mister de gjerne en del av smaken. Ulike krydderplanter høstes på ulike måter. Basilikum blir større og mer buskete om du klipper av toppene rett over et bladpar, for da vokser det ut to nye skudd der det før bare var ett. Rosmarin, derimot, bør i stedet høstes nedenifra. Finn ut hvordan du bør høste fra plantene du har valgt deg ut, så kan du øke avlingen på sikt.

Om du bor i en varm del av landet, eller dyrker i drivhus, kan du være så heldig at du har fått ferdige tomater allerede nå i juli. Husk at høye tomatsorter må knipes, det betyr at du plukker bort de små skuddene som vokser i grenfoldene. Disse skuddene stjeler nemlig unødvendig mye energi fra plantene.  

 

Plukk blomster 

I juli kan du plukke mengder med herlige buketter. Mange blomstrende planter, som blomsterert, ringblomst, dahlia og stemor, kommer ofte med nye blomster om du kniper av de gamle eller beskjærer hele planten. Dette gjelder også mange blomstrende stauder, som for eksempel prydkattemynte, storkenebb, blåklokke og lavendel.  

 

Er det tørt og varmt? Husk å vanne! 

Juli kan være en varm og tørr måned, så vann regelmessig og fortsett å gi næring til de plantene som trenger det, som for eksempel tomater, chili og agurk. Legg gjerne gressklippet fra plenen rundt plantene, det tilfører næring og beskytter samtidig plantene fra å tørke ut.

 

Sommerens høytid er definitivt juli, så nyt innhøstingen og alt det grønne, bruk tiden blant blomstene i hagen og grip muligheten til å bare være i øyeblikket! 


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Tilbake til bloggen