Lag en fristende insektshage

Lag en fristende insektshage

Lag en fristende insektshage

Naturen blir mer robust og mindre sårbar for klimaendringer med stort artsmangfold. Også hagen blir mindre sårbar for sykdommer med et større mangfold av pollinerende insekter. Du kan hjelpe dem.

Har du en hageflekk, eller kanskje du har tilgang på en bakgård eller en balkong? Da kan du bidra til å gjøre miljøet og tilværelsen bedre for de pollinerende insektene. 


Vi har laget en liste over ting du lett kan gjøre for å hjelpe dem:

Plant bievennlige planter

Bier, humler og andre pollinatorene trenger tilgang på blomster hele sommeren, fra tidlig vår og utover høsten. I potter eller bed kan du plante lavendel, oregano og andre blomstrende urter, forglemmegei, blomkarse og solsikker. Frøfirmaet Solhatt har laget en liste over bievennlige planter. De selger også frøblandinger som passer spesielt godt til bier og andre insekter. Husk å holde deg unna svartelistede planter.

Giftfri hage

La være å bruke gift i hagen. Insektmidler skader humlene og andre pollinatorer. Dreper du skadedyrene vil du også drepe nyttedyrene. Sprøytemidler kan også skade fugler, små pattedyr og amfibier.

Dropp kunstgjødsel. Neslevann er et godt alternativ. Da blir du kvitt brenneslene i samme slengen. Fyll en bøtte med nesler og vann, og legg et lokk over da denne blandingen bli illeluktende etter hvert. Rør i bøtta helst hver dag, og du har ferdig gjødselvann i løpet av 10 dager. Bland ut det ferdige neslevannet før bruk, 1 del neslevann og 10 deler vann.

La hagen vokse (litt) vilt

La gjerne en del av hagen gro igjen, behold ugresset noen steder og la de ville plantene som vokser der naturlig bli en del av hagen. De blir en del av matfatet til insektene. Visste du at det er mye god mat i ugress og ville planter? Sjekk ut Ren Mat for både informasjon og oppskrifter. 

Lag et insektshotell

Insektene trives i død ved og gamle, hule trær. I dagens monokulturelle landskap er det stadig vanskeligere for bier og insekter å finne steder å lage et krypinn. Færre bosteder for insektene betyr at de har færre steder å legge eggene sine. Du kan hjelpe insektene ved å bygge et insektshotell. Du kan bygge det på flere måter: Med ved, trestokker, kvister, mursteiner og strå. Bare det er hulrom som insektene kan krype inn i, kan det brukes. Plasser gjerne hotellet mot sør, insektene liker varme. Du kan også sette opp humlekasser i hagen din. 

Lag slåttemark

Slåttemarker er naturlig blomsterrike. Ved å la en del av hagen gro, og ikke slå gresset mer enn en gang i året, kan du lage din egne blomstereng i hagen. På den måten kan du hjelpe de pollinerende insektene, i tillegg til å øke mylderet av biologisk mangfold som allerede finnes i hagen din. Sabima har laget et nyttig skjøtselshefte hvor du også kan lære mer om slått.

Se mer hos Økologisk Norge

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.