Lær å dyrke din egen jord

Lær å dyrke din egen jord

Lær å dyrke din egen jord

Drømmer du om å høste grønnsaker fra egen kjøkkenhage? Over hele Norge finnes det god matjord. Det eneste du trenger å gjøre er å dyrke den. Vi viser deg hvordan.

Som en forsmak på ØKOUKA 2020, som går over hele landet i slutten av september, viser gartnere Arvid og Birgitte Udo DeHaes hvordan nettopp du kan komme i gang med din egen kjøkkenhage. I våre tre korte videosnutter finner du kanskje inspirasjonen du trenger for å ta de første skrittene i retning av å dyrke din egen mat, i din egen kjøkkenhage. Enten du ønsker en forsiktig start, med urter i balkongkasse, eller du har bestemt seg for å ta skrittet helt ut, i retning av en mer selvforsynt familie.

Stikk finger’n i jorda

Visste du at matjordlaget er den mest levende og mangfoldige delen av jordkloden, så sant jorda er frisk og velfungerende? Over hele Norge finnes det god matjord. Det eneste du trenger å gjøre er å dyrke den. 

Over hele Norge finnes det god matjord. Det eneste du trenger å gjøre er å dyrke den. 

Å ha tilgang til egne grønnsaker i sesong er luksus. Slik går du i gang med ditt eget kjøkkenhageprosjekt.

Med gode frø og planter kommer du langt. Se hvordan våre erfarne gartnere gjør det. 

Så er det tid for å lære litt om luking, markdekke og høsting.

- Vi håper du får inspirasjon og pågangsmot til å komme i gang med dyrkingen, om det er i en blomsterpotte eller en hel åker, smiler Kristine Stange, nasjonal prosjektleder for ØKOUKA 2020 i Økologisk Norge. 

Jordhelse er alt

Matjorda er bondens viktigste verktøy og under årets ØKOUKA retter vi oppmerksomheten spesielt mot nettopp jordhelse. 

– Jorda er i vinden som aldri før og rommer utallige muligheter. Ikke bare danner den grunnlaget for matproduksjonen vår, den er også en del av løsningen med tanke på karbonlagring, sier Kristine.

Men hvordan har jorda vår det i dag? Og hva kan vi, som produsenter eller forbrukere, gjøre for å styrke den? Hva gjør politikerne? Hva skjer globalt?

Kristine forteller at ØKOUKA 2020 gjennom en rekke arrangementer, kurs, seminarer og paneldebatter ønsker å øke interessen, forståelsen og kunnskapen om jord, jordhelse, jordbiologi og karbonbinding. 

 

Jorda er bondens viktigste verktøy. Under årets ØKOUKA kan du lære mer om jord og jordhelse. Foto: Økologisk Norge
Jorda er bondens viktigste verktøy. Under årets ØKOUKA kan du lære mer om jord og jordhelse. Foto: Økologisk Norge

ØKOUKA

  • Årets tema er jordhelse, og man vil finne et utvalg av arrangementer innen kompostering, markvandringer og jordhelseseminarer. Målet med ØKOUKA er å øke interessen, forståelsen og kunnskapen om jord, jordhelse, jordbiologi og karbonbinding. 
  • ØKOUKA er en landsdekkende feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon. Uka viser frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytter det til folks hverdag. I løpet av en uke samles folk seg rundt kurs, seminarer og andre arrangementer både av teoretisk og praktisk natur.

 

© 2023 Økologisk Norge.

Tilbake til bloggen

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.