Når skal du gå i gang med dyrkingen, hvilke frø trenger forkultivering og hva kan du høste gjennom året? Her får du svarene – årstid for årstid.
VINTER
- Lag en plan på hva du vil dyrke i kjøkkenhagen. Kjøp inn frø og såutstyr.
- Så frø som trenger lang forkultivering, som for eksempel chili og paprika.
- Beskjær eple- og pæretrær, solbær- og ripsbusker.
- Dekk til sårbare planter for å beskytte dem mot frost og sviskader fra sola. Du kan for eksempel bruke striesekker.
VÅR
- Så frø som trenger forkultivering.
- Når temperaturen i jorda og luften er høy nok, kan du plante ut småplanter i hagen eller drivhuset. Beskytt sårbare planter med fiberduk.
- Sett poteter og løk når jorda er varm nok.
- Lag gode plantebed.
- Rydd i drivhuset og gjør klar plantekasser og krukker.
- Fordel kompost og vend inn et nytt jorddekke og organisk materiale på dyrkeplassen.
- Lag god plass i kompostbingen.
- Nå er det tid for å plante ut flerårige grønnsaker.
- Kjøp inn krydderurter.
- Flerårige og etablerte krydderurter kan deles opp og plantes flere steder.
- Luk ugress.
- Sett opp sneglebeskyttelse ved hjelp av kanter til pallekarm og kobbertape.
FORSOMMER
- Fortsett å plante ut forkultiverte småplanter når temperaturen er høy nok.
- Plant ut alt som skal i drivhuset når været tillater det.
- Lag espalier og vektstenger som støtter opp klatrende grønnsaker og planter som trenger ekstra stabilitet.
- Fortsett å så frø inne eller ute på dyrkeplassen.
- Gjødsle frukt, bær og andre flerårige krydderurter og grønnsaker.
- Begynn å tilvenne og herde sarte grønnsaker og krydderurter. Ta dem inn om natten hvis det er kaldt ute.
- Begynn å hyppe poteter.
- Let etter og plukk snegler.
- Luk ugress.
- Dekk sårbare småplanter med fiberduk.
- Rengjør såutstyret du er ferdig med og bruk det igjen neste år.
MIDTSOMMER
- Høst inn og nyt grønnsaker, frukt og bær som er spisemodne.
- Du kan fortsatt så salat, bønner, spinat og reddik.
- Beskjær døde og skadde grener på steinfrukt som kirsebær og moreller.
- Beskytt bærbusker og frukttrær mot fugler ved hjelp av bærnoter.
- Sørg for å vanne godt.
- Gjødsle frukt, bær og grønnsaker som krever det.
- Bind opp bringebær.
- Plukk snegler.
SENSOMMER
- Høst inn og nyt alt som er spisemodent av grønnsaker, frukt og bær.
- Skjær ned bringebærgrener som har båret frukt og bind opp nye skudd.
- Foryng solbærbusker ved å skjære bort gamle grener.
- Knip bort eplekart hvis det er tett i tett i frukten.
- Gjør en lett beskjæring av grener som ikke bærer frukt på eple- og pæretrær.
HØST
- Nå er det på tide å rydde og klargjøre hagen før vinteren. Sørg for å god plass til hageavfall i kompostbingen.
- Plant ut hvitløk.
- Hent inn høsteklar frukt og grønnsaker.
- Plant ut krydderurter som er flerårige og hardføre nok der du bor.
- La kålplanter som grønnkål og rosenkål være i jorda selv om det blir frost. De blir bedre etter en frostnatt og kan høstes gjennom vinteren.
- Høst inn rotvekster.
- Rydd i drivhuset hvis du skal tømme det for vinteren.
- Sleng ettårige vekster i komposten.
- Ta inn sårbare planter, som for eksempel sitrustrær.
- Plukk inn grønne tomater og legg dem til modning innendørs.
- Rengjør tomme krukker og plantekasser.