Årstidene og kjøkkenhagen

Årstidene og kjøkkenhagen

Når skal du gå i gang med dyrkingen, hvilke frø trenger forkultivering og hva kan du høste gjennom året? Her får du svarene – årstid for årstid.

VINTER

  • Lag en plan på hva du vil dyrke i kjøkkenhagen. Kjøp inn frø og såutstyr.
  • Så frø som trenger lang forkultivering, som for eksempel chili og paprika.
  • Beskjær eple- og pæretrær, solbær- og ripsbusker.
  • Dekk til sårbare planter for å beskytte dem mot frost og sviskader fra sola. Du kan for eksempel bruke striesekker.

 

VÅR

  • Så frø som trenger forkultivering.
  • Når temperaturen i jorda og luften er høy nok, kan du plante ut småplanter i hagen eller drivhuset. Beskytt sårbare planter med fiberduk.
  • Sett poteter og løk når jorda er varm nok.
  • Lag gode plantebed.
  • Rydd i drivhuset og gjør klar plantekasser og krukker.
  • Fordel kompost og vend inn et nytt jorddekke og organisk materiale på dyrkeplassen.
  • Lag god plass i kompostbingen.
  • Nå er det tid for å plante ut flerårige grønnsaker.
  • Kjøp inn krydderurter.
  • Flerårige og etablerte krydderurter kan deles opp og plantes flere steder.
  • Luk ugress.
  • Sett opp sneglebeskyttelse ved hjelp av kanter til pallekarm og kobbertape.

FORSOMMER

  • Fortsett å plante ut forkultiverte småplanter når temperaturen er høy nok.
  • Plant ut alt som skal i drivhuset når været tillater det.
  • Lag espalier og vektstenger som støtter opp klatrende grønnsaker og planter som trenger ekstra stabilitet.
  • Fortsett å så frø inne eller ute på dyrkeplassen.
  • Gjødsle frukt, bær og andre flerårige krydderurter og grønnsaker.
  • Begynn å tilvenne og herde sarte grønnsaker og krydderurter. Ta dem inn om natten hvis det er kaldt ute.
  • Begynn å hyppe poteter.
  • Let etter og plukk snegler.
  • Luk ugress.
  • Dekk sårbare småplanter med fiberduk.
  • Rengjør såutstyret du er ferdig med og bruk det igjen neste år.

MIDTSOMMER

  • Høst inn og nyt grønnsaker, frukt og bær som er spisemodne.
  • Du kan fortsatt så salat, bønner, spinat og reddik.
  • Beskjær døde og skadde grener på steinfrukt som kirsebær og moreller.
  • Beskytt bærbusker og frukttrær mot fugler ved hjelp av bærnoter.
  • Sørg for å vanne godt.
  • Gjødsle frukt, bær og grønnsaker som krever det.
  • Bind opp bringebær.
  • Plukk snegler.

SENSOMMER

  • Høst inn og nyt alt som er spisemodent av grønnsaker, frukt og bær.
  • Skjær ned bringebærgrener som har båret frukt og bind opp nye skudd.
  • Foryng solbærbusker ved å skjære bort gamle grener.
  • Knip bort eplekart hvis det er tett i tett i frukten.
  • Gjør en lett beskjæring av grener som ikke bærer frukt på eple- og pæretrær.

HØST

  • Nå er det på tide å rydde og klargjøre hagen før vinteren. Sørg for å god plass til hageavfall i kompostbingen.
  • Plant ut hvitløk.
  • Hent inn høsteklar frukt og grønnsaker.
  • Plant ut krydderurter som er flerårige og hardføre nok der du bor.
  • La kålplanter som grønnkål og rosenkål være i jorda selv om det blir frost. De blir bedre etter en frostnatt og kan høstes gjennom vinteren.
  • Høst inn rotvekster.
  • Rydd i drivhuset hvis du skal tømme det for vinteren.
  • Sleng ettårige vekster i komposten.
  • Ta inn sårbare planter, som for eksempel sitrustrær.
  • Plukk inn grønne tomater og legg dem til modning innendørs.
  • Rengjør tomme krukker og plantekasser.
Tilbake til bloggen