Hvordan dyrke spirer og mikrogrønt?

Hvordan dyrke spirer og mikrogrønt?

Dyrke spirer i glass

Å dyrke spirer i en glassbeholder er en enkel og artig måte å komme i gang med dyrkingen på. Slik gjør du det: 


Dyrke spirer i glass

Beholder 
Ta en stor glassbeholder, f.eks. et stort syltetøyglass. Rengjør det nøye. 
  Frø 
  Ta omtrent to spiseskjeer frø (f.eks. alfalfa eller linser) og fjern misfargede frø. La frøene ligge i bløt i kaldt vann i en bolle i ca. 10 minutter. Hell ut vannet gjennom et dørslag eller noe annet som fanger opp frøene. 
   Legg frøene i og dekk med vann 
   Legg frøene i glasset og dekk dem med vann. Hvor lenge de skal ligge varierer fra spirefrø til spirefrø, men alfalfa skal ligge i ca. 6 timer. Linser skal ligge i ca. 8 timer. Glasset bør ha et lokk som du kan helle ut vann gjennom, f.eks. netting eller et tynt stoff. 
    Tøm ut vannet 
    Etter bløtleggingen tømmer du ut vannet ved å vri glasset i hånden mens vannet renner ut. Få ut så mye vann som mulig. Sett deretter glasset på skrå med lokket ned, slik at vannet kan fortsette å renne ut. Oppbevares på et kjølig sted og ikke i direkte sollys. Skyll spirene et par ganger om dagen og tøm ut vannet. 
     Etter noen døgn er spirene klare til å høstes! 
     3–5 dager er normalt for mange spiretyper. Ha derfor kontroll på spirene slik at du vet når de er klare til å nytes i en salat eller annen matrett. 

       

      Så og dyrke spirer og mikrogrønt i jord 

      Dyrke spirer i jord

       

      Såjord og spirebokser 


      Det lønner seg å bruke såjord, og du kan velge en hvilken som helst type beholder – det fungerer like godt med spirebokser som med en potte. Her kan du være veldig kreativ, og med tanke på at disse plantene skal stå fremme i hjemmet, kan det være en god idé å velge en dekorativ beholder.
       

       

      Så frøene 

      Når beholderen er klar og jorden på plass, strør du rikelig med frø over. Det gjør ingenting om frøene sås tett. Velg én type, eller bland som du vil. Dette er også en god anledning til å bruke eventuelle frø du har til overs fra andre såinger, ettersom det er mulig å dyrke spirer fra mange ulike typer frø. Legg så et tynt lag med jord over. Velg frø og tilbehør til dyrkingen. 


      Fukt jorden 

      Fukt deretter jorden og frøene ved hjelp av en sprayflaske. Hold jorden fuktig. Du kan med fordel ta plast over eller en form for kuppel, som du tar av når frøene begynner å utvikle seg. 


      Plassering og høsting 

      Potten, eller boksen, skal stå lyst. Etter noen dager, eller litt lenger avhengig av hvilken sort du har valgt, har det vokst frem skudd og spirer som du kan høste til salater, smørbrød og andre matretter. 

       

      Utstyr til mikogrønt og spirer

      Spirekasse Antrasitt, 3 etasjer 

      Spirekasse / Minidrivhus 

      Spirekasse Hvit, 3 etasjer 

      Spirer Alfalfa

         Tilbake til bloggen